Odmor na Predovom Krstu

Tara planina - Predov krst
 
 

Kaluđerske Bare
Mitrovac
Zaovine
Šljivovica

Predov krst

Sokolina
Osluša
 
Pančićeva omorika

  Bookmark and Share

PREDOV KRST NEKRETNINE

PREDOV KRST SMEŠTAJ

- Planinarski apartman Rastište

-Lugarnica

 

 

Kako do Predovog krsta

Od Bajine Bašte do Predovog krsta  razdaljina je 33 km

Od Predovog ksta do vidikovca Bilješka stena ima 8 kilometara.

 

 

VIDEO

PREDOV KRST

pogledaj na stranici Tara video

Predov krst - Položaj      Slike Predovog krsta Predov krst

Predov krst je lokalitet, na 1075 m n.v ., na koji se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta.

Nalazi se na najudaljenijem delu Tare, na krajnjem zapadu. Jezerom Perućac i jednim delom suvom granicom graniči se sa Republikom Srpskom. Upravo ta njegova zabačenost je i sačuvala biljni i životinjski svet. Na ovim prostorima nalazi se veliki broj netaknutih delova prirode.

Najviši vrhovi su Kozji rid 1591m, Pivnice 1575, Mrka kosa 1545 i Lisnata glavica sa 1510m nadmorske visine.

 

Predov Krst je razmeđe grebenova koje se nalazi u najzabitijem delu Tare, okruženo sa svih strana krivinom Perućačkog jezera na Drini, potpuno mimo puteva, u poslednjem carstvu medveda u ovoj zemlji. Tuda niko ne prolazi, osim ljubitelja prirode koji su s predumišljanjem krenuli u dotičnu oazu, šumara i graničara (granična linija Srbije prolazi na par kilometara odatle). Sa Predovog Krsta postoji makadamski put dug oko 20 km grebenom Tare do Zaovinskog jezera i Mitrovca, koji svakako treba proći kada to vremenske prilike dozvoljavaju.

Na severozapadu masiva Tare predstavlja najočuvanije predele u Srbiji pa i u Evropi. U ovom području nalaze se i 3 rezervata prirode: Zvezda planina, Brusnica i Karaula štula, koja predstavljaju pribežišta i jedna od poslednjih staništa tercijernih biljnih i životinjskih vrsta.

 

Florom dominiraju mešovite sastojine jele, smrče, bora, bukve, Pančićeve omorike, breze, jasike i jarebike , u rezervatima Crvene stene, Bilo i Ljuti breg sa 24 žbunaste i 33 vrste zeljastih biljaka. Sa vidikovca na Vitmirovcu pruža se pogled na najveće sastojine Pančićeve omorike.

Izleti na Predovom krstu

Bilješka stena - Preporučujemo izlet do vidikovca Bilješka stena koji je udaljen od Predovog krsta oko 6km, na 1225m nadmorske visine. Odavde se pruža prelep pogled na jezero Perućac, reku Drinu i Bajinu Baštu. U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma - "Ptice koje nikad ne polete", koja se može slobodno koristiti.

Nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogućavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se videti i Pančićeva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva). - pogledajte slike......ovde

 

Čekova kuća se nalazi na 8 km od Predovog Krsta prema Jagoštici. Izuzetno lep proplanak koga vredi posetiti.- pogledajte slike....ovde

 

Odmor na Predovom krstu

Pored objekata koji su u funkciji Nacionalnog parka, tu su još Planinarski dom Planinarskog kluba Tara koji se nalazi u selu Rastište.

Dobro je razvijena mreža šumskih puteva koji su pogodni za planinski biciklizam.

 

SMEŠTAJ NA PREDOVOM KRSTU

 

 

Ceo kraj je pokriven mobilnom mrežom 064.

Predov krst predstavlja ključnu lokaciju za stvaranje novog imidža celokupne Tare. To je područje sa najvećim stepenom zaštite.

Predov krst - proleće - leto - jesen

Još slika .......ovde

 

 Slike sa Predovog Krsta - foto Ivan Maček

Tara - Predov krst Tara - Predov krst Tara - Predov krst Tara - Predov krst
Ostale slike pogledajte....ovde

još slika............ovde

 

P R O M O

 

 

 

Tara planina - sobe - apartmani - informacije - galerije slika

Agencija za reklamnu delatnost "Tara-planina" 2007-2020

Sve fotografije, tekstovi, logotipi, mape i celokupan ostali sadržaj na ovoj prezentaciji je zaštićen, te se ne sme koristiti bez prethodnog pismenog odobrenja.