i
 

  Bookmark and Share

Vidikovac Crnjeskovo se nalazi na 900 metara od Manastirskih stanova sa crkvom na Kaludjerskim Barama.

 

Nalazi se na 1035 m nadmorske visine na 15 minuta hoda kroz šumu. Pogled sa vidikovca je na klisuru reke Rače i Bajinu Baštu.

Prirodni rezervat Klisura Rače obuhvata strme strane planinskog masiva i dolinu reke Rače koja ga duboko useca. Odlikuje se velikim bogastvom živog sveta sa mnogobrojnim reliktnim zajednicama i raznovrsnim životinjskim vrstama.

Najveće prirodne vrednosti rezervata su izvori tople vode, Lađevačka vrela i prašuma brdske bukve. Klisura rače je uzgojni rezervat za mrkog medveda.

Unutar klisura smešten je manastir Rača iz 13. veka, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Manastir je posvećen Vaznesenju Gospodnjem, više puta je rušen i obnavljan tokom istorije. Današnji izgled manastir je dobio u periodu od 1829-1830. godine. Tokom 17. veka manastir je bio prepisivački centar u kome su monasi prepisivanjem negovali srednjovekovnu književnost i umnožavali bogoslužbene knjige.

Sa vidikovca se može videti stena Krstača (metalni krst na steni) ispod koje se nalaze pećine u kojim je bilo skrovište knjiga. Podizanje manastira nije slučajna pojava, već je vezana za povoljnu klimu, bogatu floru i vegetaciju i pitku vodu bogatu ribom, kao i mogućnošću skrivanja (zbeg) otuda i sam manastir ukazuje na bogatu prošlost ovog kraja.

 

Foto: Nenad Maric

 

Upozorenje

Na ovom mestu je najstrožije zabranjena upotreba otvorenog plamena i loženje vatre.

 

 

 

Klikni na sliku da je uvećaš.

 

Put do vidikovca
Vidikovac

 

Tara planina - sobe - apartmani - informacije - galerije slika

Agencija za reklamnu delatnost "Tara-planina" 2007-2020

Sve fotografije, tekstovi, logotipi, mape i celokupan ostali sadržaj na ovoj prezentaciji je zaštićen, te se ne sme koristiti bez prethodnog pismenog odobrenja.